Holgers Glasmestersild.


2 store islandske spegesild
1 spsk. hel peber
5 laurbærblade
1 spsk. allehånde
1/2 stk frisk ingefær
(eller 4-5 stk. tørret)
1-2 gulerødder
1 porre
1-2 løg
5 cm peberrod
ca. 1 l. lage af lige dele eddike,vand og sukker.
Kog lagen op, til sukkeret er smeltet, med krydderierne og lad afkøle.
Læg sild og skiver af grøntsager i lag og hæld den kolde lage over.
Holger lavede glasmestersild af hele spegesild med ben og skind,ikke udvandede men kun skyllet og skåret i stykker (bidesild).
De kan også laves af filter af spegesild der er udvandet et par timer.
Sildene skal stå i lagen to døgn,hvis de er i hele stykker og et døgn for filter.
Du har nok lagt mærke til at sildene ikke bliver udvandet ret meget,eller slet ikke.
Det er fordi lagen har meget smag og sildene står et stykke tid før de spises.
De bliver ikke så salte eller stærke i smagen som man skulle tro,så udvand ikke mere end i opskriften.
Jeg ringede tit ved juletid og spurgte Holger om denne opskrift.Det var ikke altid den samme opskrift jeg fik.Men det væsentlige er ingefær og peberrod som giver den specielle krydrede,vandede smag.
Jørn