Forloren Hare.


som i gamle dage
300 gr. hakket oksekød
300 gr. hakket kalvekød
300 gr. hakket svinekød
100 gr. røget spæk (ikke bacon)
2 æg
150 gr rasp (75 gr i farsen)
1 l. mælk
1 løg,et fed hvidløg,salt,peber,kulør.
Et lille glas ribsgele.
Kødet røres med salt og 1/2 l. mælk og de to æg,derefter tilsættes det halve af spækket,i terninger,1/2 delen af raspet, revet løg,hvidløg og peber.
Farsen formes som et stort franskbrød,drysses med rasp,dækkes med tynde skiver spæk og lægges i en bradepande, brunes i ovnen ca 10 min. ved 225 grader.
Hæld resten af mælken med lidt kulør i bradepanden og bag ca en time ved 180 grader.(dryppes evnt. undervejs)
Tilsæt noget ribsgele,og evnt. lidt meljævning til sovsen.
Bag 15 minutter mere og smag til med salt og peber..
Ja! det skal være tyk sovs så den kan hænge ved de store kartofler der serveres til.
Det er ikke nogen slankeret,så hvis du vil være tynd
må du spise noget andet.
Serveres med syltede asier og selvfølgelig ribsgele.
Dette er min version af forloren hare.
Oksekødet i opskriften giver den lidt løse, grynede struktur og spækket er vigtigt, det er som med leverpostej der må ikke spares på spækket.
Kartoflerne bør være store,skrællede og flækket
på langs.Den eneste moderne detalje ved
denne opskrift er det ene fed hvidløg.Jeg har forhørt mig rundt omkring og det er lidt forskelligt hvilket kød folk bruger,nogen bruger også fløde.Til sidst vil jeg igen advare mod røget bacon, det ødelægger retten.
Jørn.


Kommentar til forloren hare:
Fomserne tilslutter sig opskriften, Men Jes har følgende kommentar til spækket.
Spækket skæres ikke i skiver men i tynde pinde der stikkes ned i haren (forbered hullet med en spids kniv)
Haren ligner nu et pindsvin.
Sværen der skæres fra spækken skæres i skiver og gives til børnene.
Dem går de og tygger på imedens haren steger..De kaldes Gyk gakker.