Til forsiden

20 febuar 1997
Kertinge mark

af Jes Fomsgaard
Fomserne tilslutter sig opskriften, men Jes har følgende kommentar til spækket.
Spækket skal skæres, ikke i skiver, men i tynde pinde der stikkes ned i haren (forbered hullet med en spids kniv).
Haren ligner nu et pindsvin.Sværen der skæres fra spækket, skæres i skiver og gives til børnene, dem går de og tygger på
medens haren steger...De kaldes Gyk gagger.

 

 

Husum 3 maj 1997
Kommentar af Søren Fomsgaard , til forloren hare opskirift.
Angående “Forloren hare”.
A.
Jeg har snakket med Esther om opskriften, og jeg laver den på samme måde som hun. Og Esther laver den på samme måde som hendes mor ( hun var fra berlin. Hun boede først her i landet hos sin (danske) svigermor på vesterbro( 1910-12)
Om opskriften så er fra Vesterbro med personlige ændringer efter tysk smag, er jo ikke til at vide.)
Vi laver den altså med vand i bradepanden, drypper den ind i mellem, og hælder nyt vand på efterhånden som det gamle fordamper.
Sovsen kræver derfor en bouillon-terning og meljævning el. opbagning ; herefter ribsgele og noget af lagen fra de syltede asier.
B.
Angående “ Gyk gakker ´ne .
Det rigtige ord er gyggagakker ( ! )
Ordet stammer fra Esthers barndomshjem ( på Nørrebro)
og er fra et rim : “ Gygga-gygga-gag-Farvel og mange tak ! “
Rimet var Esther´s far´s kommentar, når han lukkede for radioen, efter at familien et stykke tid havde lyttet til radioudsendelsen “ Julehilsener til Grønland” , som var på grønlandsk.
Angående navnet gyggagakker på de afskårne stykker svær ( med en smule røget spæk) i “ forloren-hare-opskriften” : Koblingen til Grønland er ordet spæk.
Jes og jeg blev belært under madlavningen om, at oppe på Grønland spiste man rå spæk. “ Det her er spæk, det spiser grønlænderne råt, de går og tygger på det, det er en stor delikatesse, de kalder dem gyggagakker.
Hilsen Søren
P.S.
Vi kommer (Esther og Søren) heller ikke spækterninger i farsen. Til gengæld er det jo så, at vi borer “spækpindene” ned i “dyret” .
Efter stegningen (på en time) er det jo så, at vi kommer “haren” ind i ovnen igen, og skruer op for varmen. Derved er det jo, at den del af spækpindene, der stikker op fra “dyret” , bliver sprøde (uhm ! )

 

Angående Forloren Hare
Af jørn Pedersen

Jeg takker Søren og Jes Fomsgaard for deres indlæg vedrørende forloren hare.
Jeg må dog tage afstand fra deres usædvanlige måde at fordele spækket på.
Som Jes siger,da han med en spids genstand borer spækpindene ind i haren
“ Så den ligner et pindsvin “ !!!
Ja, allerede, her er vi ude på overdrevet, jeg syntes at retten så skulle hedde forlorent pinsvin, det ville være mere passende. (Jeg vil her undlade at drage hele problematikken omkring Grisenin ind i debatten).

Vedrørende spækkets sprødhed, er hele pointen ved at lægge skiver spæk over haren jo netop at få sprødt spæk. Desuden undgår man den kedelige, røde, misfarvning af kødet, der hvor spækpindene bryder gennem skorpen.
De små spækterninger, (som jeg bruger), fordelt i farsen giver ikke denne misfarvning.
Jeg vil dog opfordre familien Fomsgaard, til at fremsende deres komplette opskift til eventuel optagelse i kogebogen.
Som en slutbemærkning må jeg igen advare mod røget bacon.
Denne rædselsfulde variant af retten fik jeg sidst i 1997, det var Kim Larsens søn, en ellers rigtig god kok ,der serverede den. Det var efter en opskift fra Kim Larsens mormor .Vi ser her igen, en af disse mærkelige varianter som florerer på Kertemindeegnen.
Onde tunger vil påstå, at jeg reagerer så stærkt på Fomsernes indlæg, på grund af den famøse episode omkring Ejler´s skål. Det må jeg afvise som ondsindet sladder.
Det leder tanken hen på torskerogns salat,,hvor er opskriften ?

Kongens Lyngby april 2002

Rygter 3 febuar 2007

af Jørn Pedersen

Det er kommet mig for øre at min opskift er afprøvet i Odense, jeg vil gå opskriften igennem og rette de angivne mål, samtidig må jeg advare mod at følge
opskriften slavisk.

27 oktober 2007

Jeg har ændret raspmængden til 100 gr

Det må være på sin plads at jeg her på siderne undskylder mine bemærkninger omkring spæk på forloren hare, jeg gjorde mig lystig over spækket i stave, stukket i haren. Jeg er blevet klogere , skal den forlorne hare ligne en stegt hare, er en af de klassiske måder at spække en hare på, netop at prikke små spækstave i.

Jørn Pedersen

Til forsiden